nav-left cat-right
cat-right

Trudnoća iz tjedna u tjedan

Trudnoću i majčinstvo treba planirati, kako bi se izbjegle negativne posljedice i za buduću majku i za dijete. Svakako bi žena trebala prestati pušiti i konzumirati alkohol, ukoliko to čini. Treba izbjegavati uzimanje nepotrebnih lijekova, a žene koje moraju uzimati lijekove, trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom te modificirati terapiju i uzimati manje štetne lijekove.

Treba ići na ginekološki pregled, te izliječiti eventualne vaginalne infekcije. Također se preporučuje pregled hormona štitnjače (TSH), i serološka pretraga na toksoplazmu.

Naime, žene koje nisu preboljele toksoplazmu (seronegativne), mogu se za vrijeme trudnoće zaraziti, a infekcija može ostaviti negativne posljedice na plod. Seronegativne žene treba redovito serološki pratiti, te u slučaju zaraze provesti terapiju. Toksoplazma se prenosi preko mačjeg izmeta i nedovoljno kuhanog mesa, te neopranog voća i povrća. Trudnice zato moraju imati što manje kontakata s mačkama, a najbolje je da ih nemaju uopće. Također treba paziti da ne konzumiraju sirovo ili slabo kuhano/pečeno meso.

Tijekom planiranja trudnoće, vaš ginekolog će vam preporučiti uzimanje folne kiseline. Potrebe za folnom kiselinom se povećavaju za vrijeme trudnoće te se ne mogu nadoknaditi prehranom. Trebala bi se početi uzimati najmanje 4 tjedna prije začeća, a uzima se do kraja prvog trimestra. Folna kiselina djeluje na procese rasta i razvoja fetusa, a prevenira nastanak defekata neuralne cijevi.

Trudnoća se računa od prvoga dana posljednje menstruacije, dakle uračunata su i prva 2 tjedna kada žena nije trudna, a to je vrijeme do ovulacije. Trudnoća traje devet kalendarskih ili deset lunarnih mjeseci, odnosno 40 tjedana. Ako do poroda dođe između 38.-42.tjedna trudnoće, to je porod u roku. Prijevremeni porod je kada do porođaja dođe prije 37. tjedna, a ukoliko porod nastupi poslije 42. tjedna, govorimo o prenošenju.

Trudnoća traje tri trimestra (tromjesječja). Prvi trimestar traje do punih 15 tjedana, drugi trimestar traje od 16. – 27. tjedna, a treći od 28. – 40. tjedna. Prvih 12 tjedana trudnoće se odvija organogeneza- formiranje organa.

1. TJEDAN

Žena još nije trudna. Ovo je vrijeme kada je započela menstruacija.

2. TJEDAN

U ovom se razdoblju desila ovulacija, te žena također još nije trudna, ali ukoliko se dogodi nezaštićeni spolni odnos, može zatrudnjeti. Veličinu folikula i ovulaciju možemo pratiti ultrazvukom.

3. TJEDAN

U ovom tjednu jajnu stanicu oplodi spermij, i dogodilo se začeće. Oplodnja se dešava u jajovodu. Oplođena jajna stanica (zigota) se u jajovodu počinje dijeliti i naziva se morula, te putuje prema maternici, u koju stiže oko pet dana nakon oplodnje.

3. tjedan - morula
Morula se i dalje dijeli,  u njoj se formira šupljina ispunjena tekućinom i ona se sada zove blastocista. Sada se može razlikovati nakupina stanica iz koje će nastati dijete- embrioblast i nakupina stanica iz kojih će se razviti strukture koje će prehranjivati dijete- trofoblast. Iz trofoblasta će se kasnije razviti korion, a onda i posteljica. Blastocista se još nije ugnijezdila u endometrij i prehranjuje se izlučevinama iz žlijezda maternice, koje su za vrijeme prve polovine menstrualnog ciklusa pripremljene na mogućnost trudnoće.

U jajniku je nakon ovulacije nastalo žuto tijelo koje stvara hormone (estrogen i progesteron), koji su potrebni da bi se trudnoća održala, ali i djeluju na hormone hipofize, te onemogućuju njihovo stvaranje. Zbog toga hormoni hipofize ostaju niski i izostati će novi menstrualni ciklus.

U trenutku oplodnje, određen je i spol djeteta, a određuje ga spermij. Jajna stanica nosi X kromosom, a spermij može nositi ili X ili Y kromosom. Ukoliko se jajna stanica (X kromosom) spoji sa spermijem koji nosi Y kromosom, dijete će biti muškog spola (XY).  Ukoliko se jajna stanica (X kromosom) spoji sa spermijem koji isto nosi X kromosom, dijete će biti ženskog spola (XX).

4. TJEDAN

U ovom tjednu se blastocista ugnjezdi u endometrij – implantacija. U tom procesu, glavnu ulogu imaju stanice trofoblasta koje izlučuju enzime koji nagrizaju endometrij i tako se ukopava u stijenku maternice. Kako taj proces sve više napreduje, trofoblast će doprijeti do krvnih žila maternice, te će se uspostaviti kontakt između majčine krvi i jajašca. Ovo je početak razvoja buduće posteljice koja će biti glavni prehrambeni organ djeteta. Stanice trofoblasta stvaraju i hormon- humani korionski gonadotropin. On ulazi u krv majke i možemo ga dokazati. Tako možemo dokazati da je žena trudna i prije izostanka iduće mjesečnice.

Ovi prvi tjedni su osjetljivo razdoblje za oplođeno jajašce (najviše jajašaca propadne u ovom razdoblju), te se ono razvija po sistemu sve ili ništa - ukoliko djeluje neki štetni čimbenik, jajašce će ili propasti ili se nastaviti razvijati.  Ako je jajašce jako oštećeno ono će propasti- doći će do spontanog pobačaja. Žena ni ne zna još da je trudna, taj pobačaj će se očitovati zakašnjelom i obilnijom menstruacijom.

Ukoliko žena planira trudnoću, bitno je da se u ovih prvih tjedana više čuva. Da ne pretjeruje sa fizičkom aktivnošću, prestane pušiti, piti alkohol ili veće količine kave.  Treba paziti i da ne dolazi u kontakt sa zaraznim bolesnim osobama.
Naravno, ovi savjeti vrijede i do kraja trudnoće- čuvajte svoje zdravlje i zdravlje vašeg nerođenog djeteta.

5. TJEDAN

Mjesečnica je izostala i to je prvo što će ženu nagnati da posumnja da je trudna. Naravno, ne treba ni napominjati da ne mora svaki izostanak mjesečnice označavati trudnoću. Sada već testovima za trudnoću koji se mogu kupiti u ljekarni žena može dokazati sumnju o trudnoći. Ti testovi iz urina mjere razinu humanog korionskog gonadotropina (hCG). Najbolji je prvi jutarnji urin za testiranje. Treba napomenuti da su noviji testovi osjetljivi na vrlo niske razine hCG-a, međutim stariji testovi mogu biti negativni iako je žena trudna. Prilikom kupovine testa za trudnoću, to treba imati na umu.

Razine hCG-a se povećavaju sa trajanjem trudnoće. Osim iz urina, može se dokazati i iz krvi. Majka nema neke posebne simptome. Mogu se javiti simptomi koji nalikuju PMS-u- napetost u dojkama, osjećaj za mokrenjem, pritisak u zdjelici i sl.

Ovo je početak embrionalnog razdoblja. Stanice u embriju su se diferencirale na 3 listića: ektoderm (iz njega će nastati  živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća), mezoderm (iz njega nastaju kostur i mišići,  bubrezi, srce i krvne žile ), te endoderm (iz kojeg će nastati probavni sustav, gušterača, jetra i pluća). Dakle, u embriju se stvaraju osnove za buduće organe. Stanice se umnažaju i diferenciraju.

Ultrazvukom vidimo embrij  velik oko 2 mm koji se nalazi u gestacijskoj vrećici veličine oko 1 cm. Isto tako – vidimo pulzacije! Već u ovom razdoblju započinje razvoj srca i krvnih žila i tako vidimo da se radi o urednoj trudnoći.

6. TJEDAN

Majke su u ovom razdoblju poprilično sigurne da su trudne- mjesečnice već dugo nema. Neke trudnice već sada doživljavaju jutarnje mučnine i povraćanje, iako se te tegobe uglavnom javljaju kasnije. Zbog većeg pritiska povećane maternice na mjehur, mokrenje je još učestalije. Također se u nekih majki javlja i povećani apetit.

U embrija se počinju formirati organi. Formiraju se oči, uši, mozak i leđna moždina, osnove za ruke i noge, dijelovi pluća, jetre, želuca i sl. Te fine strukture ultrazvukom ne možemo razlikovati. Jedino što vidimo je gestacijska vrećica promjera oko 3 cm i embrio duljine 5 mm, te otkucaje embrionalnog srca.

7. TJEDAN

7. tjedan trudnoće

Trudnice imaju učestalije jutarnje mučnine, koje se usprkos nazivu mogu javiti u bilo koje dana. Pojačan je i umor, raspoloženje varira od tuge do sreće, veća je osjetljivost na mirise. Međutim, jutarnje mučnine nisu prisutne u svih trudnica, nego u otprilike 50%,
a u većine trudnica prestaju krajem prvog trimestra. Smatra se da nastaju zbog djelovanja progesterona i hCG na centar za mučninu i povraćanje.

Na koži buduće majke se mogu primjetiti tamnije pigmentirana područja- na bradavicama, oko pupka, linija između pupka i stidne kosti, mrljice po licu (chloasma). Te pojave također nastaju zbog hormonalnih promjena (visoka razina estrogena).

Organi ploda se i dalje razvijaju. Embrio sada zauzima položaj slova C. Glavica je nagnuta prema prsima, veća je od ostalog dijela tijela. Već su se razvile oči, koje su prekrivene kožom (budući kapci), čeljust i usta. Narasli su izdanci za ruke i noge.

Na ultrazvuku se ti detalji ne vide, ali je embrio dug oko 12 mm i razlikuju se glava i tijelo. Naravno, već spomenuto – vide se jasne pulzacije embrijskog srca. One su ubrzane i iznose oko 160 otkucaja u minuti.

Trudnica bi trebala već obaviti prvi ginekološki pregled.

8. TJEDAN

Organogeneza (razvoj organa) se i dalje odvija. Većina organa je prisutna, ali su oni nezreli i ne obavljaju svoju funkciju. Formirali su se nos i usta, a ručice i nogice su sada dovoljno dugi i dijete ih može micati- ali majka ne primjećuje to micanje. Ti se pokreti mogu otkriti ultrazvukom. Zametak je dug oko 20-ak mm.

9. TJEDAN

Embrio je dug oko 35 mm. Majka u 8. i 9. tjednu i dalje osjeća mučnine i povraćanje. BOL i KRVAVI ISCJEDAK su simptomi zbog kojih trudnica mora otići na ginekološki pregled! Oni mogu označavati početak spontanog pobačaja ili vanmaterničnu trudnoću. U normalnoj trudnoći, pojačan je vaginalni iscjedak, bjelkaste boje zbog visokih razina estriola, međutim ne bi trebalo biti svrbeža niti promjena boje. Ukoliko postoje te promjene, javite se ginekologu. Grudi su napete i bolne.

Unatoč razvoju ploda, trbuh nije povećan. Dijete se zbog razvoja mišićnog i koštanog sustava sve više pomiče, međutim, majka to još ne osjeća, nego se registrira ultrazvukom, a može se i provocirati pritiskom sonde ultrazvuka.

Trudnica je do sada trebala već obaviti prvi ginekološki pregled. Ukoliko niste obavili prvi ginekološki pregled, vrijeme je da se to učini, kako bi se mogao pratiti razvoj djeteta i buduće majke.

10. TJEDAN

Ovo je vrijeme kada majke najintenzivnije osjećaju jutarnje mučnine, povraćanje (zbog vrlo visoke razine hCG-a), mogući su napadi vrućine i nesvjestice, jer u maternicu, koja se povećava (ali još uvijek se izvana ne vidi trudnički trbuh), dolazi sve veća količina krvi i potrebno je vrijeme da se majčin organizam na to privikne. Moguće je i da žena osjeća zatvor, jer progesteron osim maternice omekšava i druge mišiće u tijelu, pa tako i mišiće probavnog sustava.

Isto tako, već navede kožne promjene su sada učestalije u trudnica. Počinju se diferencirati i razvijati i spolne žlijezde- jajnici ili testisi. Vanjski spolni organi se još nisu razvili, te još ne znamo spol dijeteta. Ultrazvukom vidimo djetetovu glavu promjera oko 1 cm a dugačko je oko 4.5 cm. I dalje možemo vidjeti otkucaje djetetovog srca, ali i sve aktivnije pokrete.

11. TJEDAN

11. tjedan trudnoće

Počinje fetalno razdoblje. Dijete sada zovemo fetus, a ne embrij. Do sada su nastale osnove svih organa (organogeneza) i tkiva i oni sada rastu i razvijaju se kako bi preuzeli svoju funkciju. Stvoreni su jajnici ili testisi, ali vanjski spolni organi još nisu. Glava je još uvijek veća od ostatka tijela jer se mozak intenzivno razvija. Još uvijek se tolerira da su trbušni organi izvan trbušne šupljine, tj smješteni u pupčanoj vrpci (fiziološka omphalokela), ali  bi se do kraja ovog tjedna trebali u potpunosti smjestiti u trbušnu šupljinu.

Dijete je veliko oko 5-6 cm. Majka još uvijek ne osjeća pokrete djeteta iako su oni vrlo intenzivni. Mučnina i povraćane i druge slične smetnje, polako bi trebale postajati manje intenzivne.

12. TJEDAN

Dijete je u potpunosti razvijeno i od sada će rasti i dobivati na težini. Završeno je osjetljivo razdoblje embriogeneze, za vrijeme kojega je dijete bilo najosjetljivije na djelovanje štetnih čimbenika. Spontani pobačaji su rjeđi sada, ali trudnica se ipak treba čuvati različitih kemikalija, štetnih tvari, rentgenskog zračenja i sl.

Ultrazvukom možemo početi mjeriti promjer glavice i po tome odrediti trajanje trudnoće. Isto tako možemo mjeriti i duljinu kostiju natkoljenice i nadlaktice. Dijete je dugačko oko 6.5 cm. Iako je maternica velika i počinje izlaziti iz zdjelice u trbušnu šupljinu, trbuh još uvijek izvana nije vidljiv.

13. TJEDAN

Sve više posteljica preuzima svoju ulogu. Jasno se može vidjeti na ultrazvuku.

Glavna uloga posteljice je da doprema djetetu kisik i hranjive tvari, a odnosi razgradne tvari fetusa u majčinu krv. Isto tako, ona ima i hormonsku ulogu koju je do sada obavljalo žuto tijelo. Posteljica isto tako raste kako trudnoća odmiče. Hrapavom površinom prilježe uz stijenku maternice i korionskim resicama prodire u nju, a glatkom površinom je okrenuta prema fetusu. Glatku površinu oblažu dvije ovojnice – amnion i korion, koje su spojene i oblažu cijelu površinu maternice. U maternici se osim ploda nalazi i plodna voda u kojoj fetus pliva. Fetus je povezan s posteljicom preko pupkovine kroz koju prolaze dvije pupčane vene i jedna pupčana arterija.

Bitno je naglasiti da su majka i dijete povezani preko posteljice i da ona ne sprečava prijelaz alkohola i nikotina i drugih štetnih tvari u djetetov organizam. Zato, ne konzumirajte alkohol, duhan, nepotrebne lijekove i sl.

Isto tako, od majke se na dijete mogu prenjeti i razne infekcije, jer posteljica ne sprečava prijelaz virusa. Zbog toga, kao što smo već naglasili, nemojte biti u blizini bolesnih osoba. Čuvajte zdravlje vaše bebe, jer oštećenja koja nastanu mogu biti doživotna.

Fetus počinje gutati, a vidimo i pokrete prsnog koša slične disanju. Dijete i dalje raste, te je sad veliko 6.5-7.5 cm, a teško 15-30 g. Majke više uglavnom ne osjećaju mučnine i povraćanje. Ali dojke počinju rasti, te prilagodite veličinu grudnjaka.

14. TJEDAN

Dijete je veliko oko 8-11 cm, a teško oko 40-60 g.
Lice je sve razvijenije, ima obrve, pojavljuje se i kosa. Na djetetu se pojavljuju lanugo dlačice- fine dlačice koje prekrivaju cijelu površinu djeteta a pridržavaju na sebe vernix- masni sirasti sloj na koži djeteta. Te promjene prije poroda uglavnom nestaju. Sada već možemo prepoznati i spol djeteta.

15. TJEDAN

15. tjedan trudnoće

Dijete je uspravno, nema više savijenu glavu prema prsima. Tijelo isto tako raste, noge su dulje od ruku. Razvija se i moždani sustav, te se formira veza između mozga i izvršnih organa. Ultrazvukom se sada dobro razlikuju gotovo svi organi-  srce sa 4 srčane komore, želudac, bubrezi, mjehur, ruke i noge. Lice se isto tako jako dobro raspoznaje.

Majčin organizam je sve više opterećen radi opskrbe djeteta i posteljice. Zdrava trudnica može podnijeti te napore, međutim ukoliko ste bolesni ili ste prije bolovali, konzultirajte se sa liječnikom. Majčino srce povećava svoj rad za 20 %, a rad štitnjače za 25% te se tako ubrzava bazalni metabolizam majke. Trudnice su sklone i pojavi anemije koja nastaje zato što se tekuća faza krvi (plazma) povećava više nego krvne stanice- zato treba kontrolirati krvnu sliku.

Unatoč svim ovim promjenama, majka je smjela do sada dobiti 2 kg. Ukoliko ste dobili više, javite se liječniku. S 15. tjednom završava i prvi trimestar.

16. TJEDAN

Maternica je sve veća, i pipa se 2 poprečna prsta iznad stidne kosti.

Dijete je veliko oko 16 cm. Zbog razvoja mimičnih mišića, otvara i zatvara usta. Guta plodnu vodu, a razvoj pluća se dalje intenzivno nastavlja. Od sada pa na dalje, majke mogu očekivati micanje djeteta. Pratite micanje, jer ono je znak da je s djetetom najvjerojatnije sve u redu. Trudničke tegobe koje ste imali u ranoj trudnoći (mučnina, povraćanje) sada nestaju i možete se u potpunosti posvetiti sebi i svojoj nerođenoj bebi.

17. TJEDAN

Posteljica se u potpunosti razvila. U dijeteta se razvija osjet okus i sluha, te počinje odlaganje potkožne masti- smeđe masno tkivo koje će mu pomoći u reguliranju tjelesne temperature nakon poroda. Ultrazvukom se može pratiti i razvoj mozga, te izmjeriti veličina glavice. Dijete je veliko oko 18 cm.

Maternica se pipa na polovici udaljenosti između prsne kosti i stidne kosti. Zbog hormona, grudi rastu – potrebno je izabrati pravilnu veličinu grudnjaka. Također, zbog rastezanja kože, pojavljuju se strije. To su crvene linije, koje nakon poroda postanu bjelkaste. Treba početi njegovati kožu, koja može biti i suha.

18. TJEDAN

Trebali biste već osjetiti micanje djeteta. Dijete je dugo oko 20 cm.
Planirajte ultrazvučni pregled i posjet ginekologu.

19. TJEDAN

Vaše dijete sada sporije raste, ali dobiva na masi. Dijete je veliko oko 20-23 cm. Djetetovi organi sazrijevaju. Zbog daljnjeg razvoja i sazrijevanja mozga, dijete sada već svjesno vlada svojim pokretima, a počeo je i proces mijelinizacije živaca. Također se razvijaju pupoljci za trajne zube.

Majke sada već dosta dobivaju na težini. Redovito se važite, jer taj prirast na težini ne smije biti više od dopuštenog. Pazite na prehranu.

Mnoge trudnice osjećaju napetost u nogama, proširene vene, otjecanje potkoljenica, stopala i gležnjeva, grčeve u listovima i sl. Pogotovo ukoliko dugo stojite. To su popratne tegobe trudnoće, a događaju se zato što, kao što smo već rekli, za vrijeme trudnoće dolazi do povećanja volumena krvi za 30%. Većina tog volumena se nalazi u venama, a zbog hormonalnih promjena dolazi do smanjenja venskog tonusa – što dovodi do zastoja krvi i proširenja vena. Isto tako, maternica je već dosta velika i pritišće krvne žile, te tako onemogućava povratak krvi prema srcu- tako nastaju edemi i otjecanje potkoljenice i stopala. Možete si pomoći tako da izbjegavate duže stajanje na jednom mjhestu a više šećete ili plivate.

Ukoliko osjećate ikakve bolove u trbuhu i/ili krvavi iscjedak javite se svom liječniku jer to može upućivati na spontani pobačaj. Vaše dijete je najsigurnije u maternici i u vanjskom svijetu još ne može preživjeti.

20. TJEDAN

20. tjedan trudnoće

Dijete je dugačko 23 – 25 cm. Kožu djeteta sada počinje prekrivati masna tvar – vernix caseosa. Taj bijeli premaz štiti kožu djeteta od plodne vode, a ostaje sve do porođaja. Koža djeteta u ovom razdoblju zadebljava i njeni se slojevi diferenciraju. Isto tako rastu kosa i nokti.

Maternica doseže do dva poprečna prsta ispod pupka i izbočila je trbuh i pupak. Vi sada zaista izgledate kao prava trudnica. Grudi su bujne, a struk je gotovo nestao. Dijete je vrlo živahno i blagim pritiskom na trbuh se može izazvati njegovo micanje.

Mnoge majke mogu osjetiti posljedice ovako velike maternice -  edeme potkoljenica smo već spomenuli. Isto tako, zbog pritiska na želudac, ali i mlohavosti mišića probavnog sustava, možete osjetiti žgaravicu i zatvor. Te tegobe možete medikamentno ublažiti, ali ne uzimajte nikakve lijekove na svoju ruku! Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije odluke o uzimanju bilo kakvih lijekova!
Isto tako, liječnik će kontrolirati vašu krvnu sliku, te zbog anemije koja se javlja u trudnoći, može vam prepisati tablete željeza.

21. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 25 – 28 cm. Često mijenja položaj i stalno se osjeća njegovo micanje. Tek potkraj trudnoće će zauzeti svoj konačan položaj zbog smanjenja plodne vode. Sluh djeteta je vrlo razvijen, pa dijete čuje glas roditelja i okolne zvukove. Komunicirajte s djetetom. Nastavlja se i razvoj probavnog sustava, a na jeziku se pojavljuju okusni pupoljci. Majke mogu osjetiti probleme s disanjem – uzdišete se i nakon manjeg napora. To je zbog povećane maternice i doći će do izražaja u daljnjim tjednima.

22. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 30 cm. Sada ubrzano dozrijeva mozak, povećava se broj živčanih stanica – neurona. Razvija se osjet dodira i centri odgovorni za mišljenje i pamćenje. Dijete sada ima svoj ritam aktivnosti i mirovanja. Ono uči o položaju svojih ekstremiteta i uči se njima služiti. Kada ste mirni najbolje ćete osjetiti pokrete djeteta.

Ultrazvučnim pregledom gleda se anatomija djeteta i može se uočiti patologija jer se sada organi djeteta mogu detaljno proučiti.  Može se i razaznati spol djeteta, ukoliko se to nije moglo na prijašnjim ultrazvučnim pregledima.

Mnoge majke osjećaju bolove u leđima. To je također zbog povećane maternice koja vuče kralježnicu prema naprijed, ali i zbog hormona koji olabavljuju sveze među zglobovima.

Možete si pomoći tako da se češće odmarate kada bolovi počnu. Isto tako pripazite na udobnost cipela, a ukoliko puno sjedite na poslu, pribavite si udobnu stolicu. Pomažu i masaže i tjelovježba (osobito plivanje).

23. TJEDAN

Dijete je dugačko 28 – 31 cm. Glavica djeteta sada doseže skoro istu veličinu kao u novorođenčeta. Dijete guta plodnu vodu, te možete osjetiti njegovo štucanje. Još uvijek izgleda mršavo, ali ipak se potkožno masno tkivo i dalje razvija.

24. TJEDAN

Dijete je dugačko od 30 – 35 cm.  I dalje je vrlo aktivno, a reagira i na vaša raspoloženja kao i na zvukove u okolini. Oči su i dalje zatvorene, a lice djeteta sve više nalikuje na novorođenačko. Bubrezi su vrlo aktivni te mokraća djeteta čini veći dio plodne vode.

Majke u ovom razdoblju mogu osjetiti da se maternica steže. To su Braxton – Hicksove kontrakcije i cilj im je pripremiti maternicu na porod. Osjetite da je maternica na jednom području tvrda, a na ostalim mekana. Ove kontrakcije nisu ritmične i kratkotrajne su, te ne dovode do skraćivanja cerviksa, a to sve ih razlikuje od pravih trudova.

Ukoliko dođe do poroda u ovom tjednu, moguće je da dijete preživi zbog razvoja medicine. Ali, na žalost uz mnogobrojne komplikacije. Maternica se nalazi u razini pupka.

Morate i dalje paziti na svoju težinu. Ne smijete dobivati ni previše ni premalo. Ukoliko previše dobivate na težini, liječnik će vas uputiti da napravite OGTT test- test opterećenja glukozom, te provjeriti razinu glukoze u krvi. Tako će se moći razlučiti bolujete li možda od gestacijskog dijabetesa.

PRERANI POROD

Ukoliko sada rodite, vaše dijete će biti prerano rođeno. Rani prerani porod je porod između 24. – 34. tjedna trudnoće, a kasni prerani porod je od 34. – 37. tjedna trudnoće. Prerani porod označuje i rođenje djeteta ispod 2 500 g težine- postoji mogućnost pogrešno izračunatog termina.

Ukoliko do preranog poroda dođe, vaše dijete će trebati posebnu intenzivnu skrb i njegu. Najčešći razlozi preranog poroda su ascedentna urogenitalna infekcija, međutim ne treba zanemariti ni utjecaj stresa, konzumiranja kave, cigareta ili alkohola, pretjeranog fizičkog opterećenja te loših socio – ekonomskih uvjeta.

Hitno se javite liječniku ukoliko osjećate bilo koji od ovih simptoma:
grčevi i stezanje u predjelu stomaka, curenje plodne vode, sukrvav ili smeđi iscjedak, stalna bol u križima!

25. TJEDAN

25. tjedan trudnoće

Maternica se izdiže iznad pupka. Žgaravica i probavni problemi su zbog pritiska na želudac i crijeva sada izraženiji.

26. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 35 cm. Još uvijek je mršavo i koža mu je crvenkasta (zbog prosijavanja krvnih žilica). Dijete počinje otvarati oči! Oči su u potpunosti razvijene. I dalje je vrlo aktivno. Ukoliko se dijete slabije miče nego inače ili se prestalo micati- odmah odite liječniku! Svaki dan morate osjetiti djetetovo micanje. A vaš partner može vlastitim uhom čuti otkucaje djetetova srca ako prisloni uho na pravo mjesto na trbuhu.

Počnite već s pripremama za novog člana obitelji. Kupite potrebne stvari i uređujte kutak za dijete.

27. TJEDAN

Možda ste već primjetili da vam je lakše ležati na boku nego na leđima. U ležećem položaju, maternica pritišće na velike krvne žile, te onemogućava pritok krvi u srce, te vam zbog toga postane slabo, ubrzan vam je puls, znojite se i osjećate nesvjesticu. Kada legnete na bok, ti simptomi nestanu i odmah se bolje osjećate. Vaše je dijete dugačko oko 36 cm.

28. TJEDAN

S 28. tjednom, započinje treće tromjesječje.

Ukoliko do porođaja dođe u ovom tjednu, dijete ima dobre šanse da preživi, međutim mora biti u inkubatoru na intenzivnoj njezi. Razlog tomu su nezrela fetalna pluća. Pluća su u potpunosti razvijena, međutim ne izlučuju (ili tek počinju izlučivati) surfaktant – tvar koja sprečava da plućne alveole kolabriraju jednom kad u njih uđe zrak. Zbog toga se dijete bori za dah i napreže dišne mišiće, te mu je svaki udah težak poput onog prvog kojeg udahne kada se rodi.

Dijete polako već zauzima konačni položaj, kojim će dočekati i porod. Glavica mu je smještena prema dolje. Ukoliko još nije u tom položaju, ne treba brinuti, jer je moguće da se s vremenom postavi u takav položaj. To će se kontrolirati ultrazvukom. Beba je dugačka oko 37 cm.

29. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 38 cm i teško oko 1000 g.
Iz grudi trudnica može zbog utjecaja hormona poteći prvo mlijeko – kolostrum. Ono je prozirne boje i izlazi samostalno ili na pritisak bradavice. To nije pravo mlijeko. Pravo mlijeko se pojavljuje nakon poroda.

30. TJEDAN

30. tjedan trudnoće

Dijete je dugačko oko 39 cm i teško od 1100 do 1400 g. Dijete je sve bucmastije zbog odlaganja masnog tkiva, koje će mu pomoći regulirati tjelesnu temperaturu po porodu. Majke muče već navedene tegobe: žgaravica, nadutost, otežano disanje, umor, nesanice i sl.

Kako je djetetova glavica usmjerena prema dolje, opet dolazi do pritiskanja na mokraćni mjehur i učestalijeg mokrenja. To se pogotovo pojačava pred kraj trudnoće, kada glavica ulazi u malu zdjelicu.

Redovito će vam vaš liječnik pregledavati urin tijekom posjeta, jer oko 50 % neliječenih infekcija mokraćnog mjehura (cistitis) prijeđe u pijelonefritis- infekciju bubrega. To stanje je teže liječiti i moguće su kompikacije- zato trudnice redovito kontroliraju urin. Ukoliko osjetite peckanje i bol tijekom mokrenja, imate temperaturu ili bol u slabinskom dijelu – javite se svom liječniku odmah, jer to u pućuje na urinarnu infekciju.

31. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 40 cm i teško 1300-1500 g.
Pluća još nisu sasvim razvijena, iako se surfaktant luči.

32. TJEDAN

Dovršen je proces sazrijevanja pluća, i ako se dijete rodi, od sada pa na dalje može samostalno disati! Još je uvijek mršavo, ali to će se u narednim tjednima nadoknaditi. Vrijeme je za treći ultrazvučni pregled. Promatra se položaj djeteta i posteljice, količina plodne vode, te standardna mjerenja za procjenu rasta djeteta. Duljina djeteta je oko 41 cm, a težina 1500- 1700 g.

33. TJEDAN

Trbuh više ne raste u visinu. Ukoliko se dijete do sada nije namjestilo u položaj za rađanje, sada bi već trebalo. Dijete je dugačko oko 42 cm, a teško 1700- 2000 g.

34. TJEDAN

Dijete je dugačko oko 43 cm, a sve više dobiva na tjelesnoj težini, te je teško 2000-2050 g. Vaše dijete se ponaša već kao novorođenče. Ima svoj ritam spavanja i aktivnosti i vi to osjećate. Ono sluša, miče se, otvara i zatvara oči, guta plodnu vodu, osjeća i uči se.
Sada je vrijeme da već polako pripremate stvari za odlazak u rodilište, kako biste u svakom trenutku bili spremni, ukoliko vas trudovi iznenade.

35. TJEDAN

Dijete dobiva na težini i dalje, te je teško 2300-2550 g, a dugačko oko 44 cm. Kako dijete raste, pripazite na prehranu, jer ima velike potrebe za vitaminima i mineralima. Ukoliko sada dođe do poroda, vaše dijete je zrelo za izvanmaternični život.

Ovo nije vrijeme za putovanja, jer porođaj može početi u bilo kojem trenutku i iznenaditi vas. Većina beba je u ovom tjednu okrenuto glavicom prema dolje (95%), a ukoliko nije- vaš ginekolog ga može pokušati okrenuti vanjskim okretom.

36. TJEDAN

Maternica je dosegnula svoju najvišu točku i nalazi se odmah ispod vrška prsne kosti. Vi i dalje osjećate posljedice pritiska maternice na ostale organe. Izdržite još malo, jer ćete uskoro postati mama. Možete osjetiti već trudove- trudove spuštanja. Oni nisu ritmični, kratko traju a osjećate ih kao bol i stezanje. Imaju zadaću postaviti glavicu djeteta u zdjelicu. Dijete je dugačko oko 46 cm, a teško oko 2500-2700 g.

37. TJEDAN

U ovom tjednu se glavica spušta u malu zdjelicu, pa se zbog toga i trbuh spušta, zbog čega vi osjećate olakšanje- lakše dišete, žgaravica i osjećaj punoće se smanjuje. Ali s druge strane, glavica pritišće mokraćni mjehur i zato ćete učestalije mokriti. Cerviks sada doživljava promjene, te postaje mekši i skraćuje se. Na ginekološkom pregledu će vam ginekolog od sada pa na dalje redovito gledati stanje grlića maternice- jer on najbolje govori o mogućem porođaju.

Ako do sada niste, sada je zbilja krajnje vrijeme da pripremite stvari za sebe i bebu za rađaonu. Isto tako, s partnerom isplanirajte najbrži put do rađaone, pazite na benzin u autu i imajte spremne ključeve auta.

Vaše dijete je klinički u potpunosti spremno za porod. Ono je dugo oko 47 cm i teško 2600- 2800 g a i dalje će u narednim tjednima dobivati na težini.

38. TJEDAN

Većina žena se porodi u 40. tjednu trudnoće, ali vi se već sada nalazite u terminu i moguć je porod. U terminu ste 2 tjedna prije i 2 tjedna nakon izračunatog  datuma poroda. Od sada pa nadalje ćete se tjedno kontrolirati kod ginekologa.
Vaše dijete je dugačko oko 48 cm, a teško oko 3000 g.
Na težini dobivate oko 500 g na tjedan, a većina toga otpada na zadržavanje tekućine. Sada već osjećate i trudove, međutim to su predtrudovi i lažni trudovi. Oni nisu ritmični i slabog su intenziteta.

Međutim, ukoliko primjetite da su trudovi sve intenzivniji i javljaju se u redovnim razmacima (1-2 truda u pola sata)- javite se u rodilište. Isto tako, u rodilište se javite ukoliko vam pukne vodenjak- odnosno primjetite bezbojnu ili mliječno bijelu tekućinu bez mirisa, koju ne možete zaustaviti kao da zaustavljate mokraću.
Ako primjetite sukrvicu uz trudove ili prestanak micanja djeteta ili njegovo naglo micanje, neuobičajeno do tada – hitno posjetite ginekologa.

39. TJEDAN

Pripremajte se za porod. Nemojte biti nervozni i vježbajte disanje za vrijeme lažnih trudova. Potražite pomoć u kući i nemojte ostajati sami.
Vaše čedo je sada dugo oko 49 cm i teško 3 000-3 250 g.

40. TJEDAN

Događaj koji ste toliko iščekivali – porod!
Iako se većina žena porodi u ovom tjednu, ako se i porodite 2 tjedna kasnije, još uvijek ste u terminu, ali vaš će vas ginekolog morati redovito pratiti. A i vi, naravno pratite gibanje svoga djeteta i odite liječniku ako primjetite bilo kakve promjene u njegovom micanju.

POROD TEČE U 4 POROĐAJNA DOBA:

1. POROĐAJNO DOBA
Ovo je prva faza poroda u kojemu se otvara ušće maternice. Ova faza traje najdulje, a započinje prvim pravim trudovima, a završava s potpuno otvorenim ušćem (10 cm). U žena koje prvi put rađaju, ova faza traje 12- 16 sati, a u višerotkinja traje nešto kraće- 8 do 12 sati. Trudovi postaju sve jači i učestaliji.

2. POROĐAJNO DOBA
Ovo je faza kada započinje porod djeteta. Glavica djeteta se spustila na sam izlaz iz zdjelice i maternično ušće je u potpunosti otvoreno, vi ćete dobiti jaki nagon za tiskanjem. Važno je da u ovom periodu slušate upute primalje i medicinskog osoblja oko vas. Najteže je vrijeme prolaska glavice kroz porođajni kanal, tada su i bolovi najjači. Kada se porodi glavica, tijelo djeteta će se  vrlo brzo poroditi. U većine rodilja se mora napraviti epiziotomija – mali rez na međici kako bi se sačuvalo pucanje i oštećenje mekih tkiva. Nakon poroda će se ona sašiti. Vi ćete biti obaviješteni ukoliko će biti potreban rez.

3. POROĐAJNO DOBA
Kada se dijete rodilo i prerezana je pupkovina, proći će nekih 20-ak min i posteljica će također izaći van.

4. POROĐAJNO DOBA
Ovo je razdoblje kada ste vi pod intenzivnim nadzorom. U rađaoni ćete boraviti još 2 sata, a za to vrijeme će se pregledati posteljica, pregledati će se eventualne ozlijede koje su mogle nastati za vrijeme poroda te će se one sanirati. Redovito će se pratiti vaš tlak, disanje, boja kože, uterus, eventualno krvarenje i sl.

Vi ste prvi put dobili dijete u naručje. Međutim, i njegovo stanje će se ocjenjivati dok ste u rađaoni. Za ocjenu vitalnosti novorođenčeta najlakše je bodovanje po Apgarovoj. U 1. i 5. minuti djetetova života ispituje se boja kože, disanje, tonus mišića, refleksi i otkucaji srca. Ti se parametri ocjenjuju s brojkom 2, 1 ili 0, a onda se zbroje. Ukupni zbroj  može biti 10. Normalno je ukupan zbroj 7/10  do 10/10. ukoliko vaše dijete imam manji zbroj, pregledati će ga pedijatar i biti će premješten na poseban odjel.

mama i beba

Vi ste sada mama!
Uživajte u svakom trenutku sa svojom bebom i puno sreće vam želimo.

Comments are closed.