nav-left cat-right
cat-right

Menstruacijski ciklus i menstruacija

Često su ovi pojmovi zbunjujući za mnoge žene, te većina poistovjećuje pojmove poput menstruacijski ciklus i menstruacija.

Menstruacijski ciklus je razmak od jedne do druge menstruacije i traje normalno 28+(-)7 dana, a menstruacija (mjesečnica) je krvarenje koje traje 3-7 dana i dio je menstruacijskog ciklusa.

Svaka žena bi trebala voditi evidenciju i cikluse upisivati u menstruacijski kalendar iz više razloga:

  1. da bi znala razaznati kada ciklusi nisu uredni (npr. izostanak mjesečnice, predugo krvarenje i sl.)
  2. prilikom svakog posjeta ginekologu, jedno od prvih pitanja je: „Kada ste imali posljednju mjesečnicu?“
  3. kako bi mogla izračunati plodne i neplodne dane, te se suzdržavanjem od seksualnih odnosa za vrijeme plodnih dana štitit od trudnoće
  4. ukoliko je došlo do trudnoće, mjesečnica će izostati.

menstruacijska tablica

Navest ćemo primjer na menstrualnom kalendaru, te odrediti trajanje ciklusa. Recimo da žena u mjesecu siječnju dobije menstruaciju i to 23.siječnja koja traje 5 dana, a u mjesecu veljači dobije menstruaciju 20. veljače. Znači, taj je ciklus trajao 28  dana, a menstruacija je trajala 5 dana. Brojali smo od 23. siječnja pa do 19. veljače- ciklus se računa od prvog dana menstruacije, pa do prvog dana slijedeće menstruacije. Ako ta ista žena dobije iduću mjesečnicu 26.ožujka, onda je taj ciklus trajao 34 dana- brojimo od 20. veljače pa do 25. ožujka (uzmimo u obzir da veljača ima 28 dana).

Sada kada smo razjasnili osnovne pojmove, obrazložit ćemo promjene koje se događaju u tijelu svake žene za vrijeme ciklusa.

Za vrijeme svakog ciklusa u jajniku dolazi do sazrijevanja jajašca (folikulogeneza), te pucanja folikula i oslobađanja jajašca (ovulacija). To jajašce prihvati jajovod, ono dolazi u maternicu čija je sluznica (endometrij) zbog utjecaja hormona promijenjena- proliferacijska i sekrecijska transformacija endometrija. Sve ove promjene događaju se zbog hormonalne regulacije na razini hipotalamusa, hipofize i jajnika, te hormona koji oni luče.  Hipotalamus je centar u mozgu koji, među ostalim, kontrolira i menstruacijski ciklus, te oslobađa GnRH (gonadotropin realising hormon). Taj hormon djeluje na hipofizu, koja onda luči gonadotropine: FSH (folikulstimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon). Gonadotropini (hormoni hipofize) stimuliraju u jajniku rast i sazrijevanje folikula u kojima je smješteno jajašce, ali i potiču lučenje spolnih hormona jajnika: estrogena ( dominantan hormon u folikularnoj fazi) i progesterona (dominira u luteinskoj fazi). Još treba reći kako se GnRH oslobađa u skokovima (pulsativno), što onda uzrokuje pulsativnost  FSH i LH. Možemo zaključiti da se menstruacijski ciklus dešava na razini mozga (hipotalamus i hipofiza- otpuštanje hormona), na razini jajnika (sazrijevanje jajašca) te na razini maternice (priprema endometrija za jajašce). Ciklus ima više faza:

1. Folikularna faza

Folikularnu fazu obilježava rast i sazrijevanje folikula (folikulogeneza). Prije nego što nastavimo, treba objasniti što je folikul. Folikul je temeljna jedinica u jajniku, a sastoji se od jajne stanice i drugih stanica koje pomažu da sazrije jajna stanica, te luče spolne hormone. Folikularna faza počinje prvim danom menstruacije, a završava sazrijevanjem jajne stanice i ovulacijom. Razina FSH raste, on stimulira rast i razvoj nekoliko folikula, te potiče folikul na proizvodnju estrogena. To su glavne promjene u jajniku. U maternici se ljušti endometrij i nastaje menstruacija, a nakon menstruacije zbog djelovanja estrogena počinje proliferacijska faza, kada se endometrij obnavlja, raste i postaje deblji. Estrogen uzrokuje promjene i na razini vrata maternice, te cervikalna sluz postaje obilna, elastična i prozirna (papratna reakcija), ušće se otvara i zjapi (pupilarni fenomen). Folikularna faza traje u prosjeku 14 dana (ukoliko cijeli ciklus traje 28 dana), ali može trajati različito dugo i nije konstantna. Pri kraju folikularne faze, kada su razine estrogena na najvišim razinama, dolazi do pojačanog izlučivanja LH iz hipofize, a to će uzrokovati ovulaciju.

2. Ovulacija

Ovulacija je pucanje dominantnog folikula i izbacivanje jajne stanice koju će prihvatiti jajovod, te će putovati prema maternici. Ovulacija se događa između 10. i 16. dana prije slijedeće menstruacije.

3. Luteinska faza

Nakon prsnuća folikula  i izbacivanja jajne stanice (ovulacija) u jajniku iz tog folikula nastane žuto tijelo (corpus luteum). Žuto tijelo pod utjecajem LH luči progesteron i nešto manje estrogena, koji zajedno pripremaju endometrij maternice na prihvat jajašca (implantaciju). Zbog ovakvih hormonalnih uvjeta, i cervikalna sluz mijenja svoja svojstva, te postaje oskudna i gusta. Luteinska faza je za razliku od folikularne konstantna, tj. traje 14 dana, a završava menstruacijom. Ukoliko ne dođe do oplodnje, past će razina hormona žutog tijela, od žutog tijela će nastati bijelo tijelo (corpus albicans),  sluznica maternice će se oljuštiti zbog manjka hormona i počet će menstruacija i novi ciklus.

Ukoliko dođe do oplodnje, žuto tijelo će nastaviti proizvoditi hormone a endometrij se neće oljuštiti te će izostati menstruacija.

Comments are closed.